KRANBIL för STYCKEGODS och STORSÄCK

En växande grupp med kranbilar som lämnar Almecos verkstad i Forkarby är utrustade för storsäckshantering. Kranen är oftast bakmonterad för bästa åtkomst, har PTO-drivning och baseras på en lätt transportbil.

Storsäckshantering är en bransch som ökar starkt i ett miljömedvetet samhälle. Ofta måste kranbilarna jobba i trånga stadsmiljöer där bilen får backa till godset och då kommer en lite större bakmonterad kran verkligen till sin rätt. Bakmonterade större kranar kräver ställer högre krav på kranmonteringen när det gäller stabiliteten hos flak, stödbalkar, stödben, stödarmar och chassi.

Denna typ av kranbilar utrustas nästan alltid med trådlös fjärrstyrning av kranen och det är med den som kranen i princip alltid används.

Då den normala styrningen används sporadiskt kan spaklådan placeras under flaket – alltid tillgänglig men ur vägen för ökad nåbarhet och lastningsförmåga till flaket från alla riktningar.

För kranbilar som ska användas i styckegodsverksamhet rekommenderar och monterar Almeco stabilare flak, förlängda stödben, stödbalkar och PTO (Power Take-off).

PTO ger längre arbetscykler

PTO (Power Take-off, kraftuttag) innebär att kranens hydraulpump drivs via mekanisk kraftöverföring från bilens drivlina och det ger större oljeflöde.

Oljeflödet i det hydrauliska systemet = med hastigheten på kranen. Med en elhydraulisk krandrift (hydraulpump som drivs elektriskt av bilens batteri) blir oljeflödet oftast en bråkdel av vad en riktigt PTO-kraftuttagsdriven pump kan åstadkomma. Med en PTO-driven kran märks skillnaden tydligt i att längden på arbetscyklerna ökar. Det är med andra ord mycket lämpligt då kranen används ofta och länge under en arbetsdag. PTO gör också kranen påtagligt mer effektiv vid körning med fjärrkontroll då man kan köra med flera funktioner samtidigt och få bättre flyt.

PTO-drivningen kan ske från en kraftöverföringsaxel på växellådan eller remdrift via magnetkoppling från bilens remskiva på vevaxeln. Alla bilar kan tyvärr inte utrustas med PTO.

Valet av kran baseras helt på kundens önskemål: Fassi, Hiab, Maxilift eller Palfinger och storlek på kran utifrån behov och vad fordonet klarar. I samband med kranmontaget byter vi ut flaket mot ett lämpligt aluminiumflak med fällbara aluminiumlämmar.

Tillbehör kranbilar styckegods

  • Trådlös fjärrkontroll av kranen.
  • Trafikskåp och gångramper i aluminium.
  • Flakunderlådor i polerat rostfritt stål.
 
  • Extra varnings- och arbetsbelysning.
  • Verktygsutrymme och inredning från System Edström.
  • Långgodsstöd och olika taklösningar.

Simon och Johan, två stolta kunder med bakmonterade kranar.

Läs mer om kranar och skicka en offertförfrågan i Almecos Internetshop

Publicerat: 2014-12-03.